Kennismaken met het Parkhuis
Het Parkhuis biedt hartverwarmende en persoonsgerichte zorg en ondersteuning aan onder anderen mensen met dementie (ook op jonge leeftijd). Wat dementie precies is, wanneer u verhuist naar een verpleeghuis en wat dit betekent voor u en uw naasten, leggen wij u hier uit.
Dementie
Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 ziekten, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De bekendste is de ziekte van Alzheimer. Andere veel komende vormen zijn: Vasculaire dementie, Lewy Body dementie, Parkinsondementie en Fronto-temporale dementie. Kenmerkend voor dementie is dat de beschadigingen in de hersenen verergeren en dat iemand met dementie steeds verder achteruit gaat in functioneren. Dementie is een ziekte die niet te genezen valt. Er zijn wel medicijnen en therapieën die mogelijk het proces kunnen vertragen.
Mensen met dementie op jonge leeftijd
We spreken van mensen met dementie op jonge leeftijd, wanneer de diagnose wordt gesteld bij iemand die jonger is dan 65 jaar. Meestal wordt deze diagnose tussen de 40 en 60 jaar gesteld. De meest voorkomende vorm van dementie op jonge leeftijd is Fronto-temporale dementie. Net als bij andere vormen van dementie, is dementie op jonge leeftijd te herkennen aan de achteruitgang van het geheugen, gedrags- en karakter veranderingen, moeite met spreken, schrijven en lezen en verandering in motoriek. Vaak duurt het lang voordat deze diagnose wordt gesteld. De klachten worden verward met een burn-out of een depressie, doordat dementie bij deze leeftijdsgroep relatief weinig voorkomt.
Jonge mensen met dementie en hun naasten hebben met hele andere problematiek te maken dan mensen met dementie op oudere leeftijd. Vaak staan zij nog middenin het leven, hebben een baan en/of een gezin met jonge kinderen. Ook hebben zij in vergelijking met oudere mensen met dementie veel meer behoefte aan lichamelijke beweging.
Wanneer verhuizen naar een verpleeghuis
Voor veel mensen met dementie is op een gegeven moment veilig thuis wonen niet meer mogelijk. Dit merkt u doordat u meer hulp nodig heeft bij de dagelijkse bezigheden zoals douchen, aankleden, eten, een kop koffie zetten. Ook kunt u bijvoorbeeld uw huis lastiger terug vinden na een wandeling of een boodschap. U wordt meer afhankelijker van uw mantelzorger en de ondersteuning die u eventueel thuis ontvangt. Voor uw mantelzorger wordt de zorg steeds zwaarder. U heeft meer hulp nodig dan uw mantelzorger en de ondersteuners thuis u kunnen bieden. Thuis wonen gaat dan helaas niet meer.
Wat betekent verhuizen voor u en uw naasten
De keus om naar een verpleeghuis te verhuizen is een lastige beslissing maar noodzakelijk. Voordat u zich in kan schrijven bij een verpleeghuis, is er een indicatie nodig voor de Wet Langdurige Zorg (Wlz). U kunt deze indicatie zelf aanvragen. U kunt ook de aanvraag door iemand anders laten doen, bijvoorbeeld uw naaste, huisarts of een ander familielid. De casemanagers kunnen u hierbij ook ondersteunen.
Een verpleeghuis kiezen?
De wachtlijsten voor verpleeghuizen nemen in heel Nederland enorm toe. Een snelle oplossing hiervoor is helaas niet in zicht. We begrijpen dat u het liefst op het moment dat u dat wilt, terecht zou willen kunnen in het verpleeghuis van uw keuze. Door de landelijk toenemende zorgvraag werken vrijwel alle organisaties in onze regio, ook bij het Parkhuis, met een wachtlijst. De verdeling van de plaatsen verloopt via verwijspunt 078.
Een plaats in het verpleeghuis van uw keuze op het moment dat u dat wenst is niet meer vanzelfsprekend. Lees hier meer.
De verhuizing
Voor uw verhuizing zijn er ook een aantal praktische zaken die u moet regelen, bijvoorbeeld een adreswijziging doorgeven. Het Parkhuis heeft deze informatie voor u op een rijtje gezet. U kunt deze lezen in de folder Verhuizen naar het Parkhuis, deze vindt u onderaan deze pagina.
Wonen bij het Parkhuis
Wij kijken verder dan uw dementie. U als mens staat centraal! Wat u belangrijk vindt, welke behoeften en gewoontes u heeft en waar u blij van wordt: dát is het uitgangspunt van onze zorg en ondersteuning. Om de persoonsgerichte zorg te bieden die bij u past, leren wij u graag kennen. Houdt u van tuinieren? Bent u een vroege vogel of slaapt u liever uit? En wat eet u het liefst? Wij houden zoveel mogelijk rekening met uw levensstijl, wensen en behoeften. Wat u kunt en wilt is leidend.
Zorgen doen we samen
Familie, vrienden en kennissen hebben een belangrijke plaats in uw leven. Ook wanneer u naar het Parkhuis verhuist. Zij kennen u als geen ander en u voelt zich op uw gemak bij hen. Zij zijn dan ook de hele dag welkom. Wij zien graag dat zij een rol blijven spelen in uw dagelijkse leven en bij de zorg. We kijken samen wat uw naasten voor u kan doen. Want zorgen doen we samen.
Informatiebijeenkomsten
De wachtlijsten voor verpleeghuizen nemen in heel Nederland enorm toe. Dit betekent in onze regio dat het verre van vanzelfsprekend is, dat er plaats is in het verpleeghuis van uw keuze. Om geen valse verwachtingen te wekken, worden bij het Parkhuis daarom geen oriënterende individuele rondleidingen meer gegeven. In plaats daarvan organiseert het Parkhuis centrale bijeenkomsten voor mensen en hun naasten die zich aan het oriënteren zijn op een verpleeghuis. Tijdens deze bijeenkomst wordt u geïnformeerd over de zorg bij het Parkhuis en de wachtlijstprocedure. Er is een zorgmanager, een medewerker van het CliëntenServiceBureau en een casemanager aanwezig. Zij beantwoorden graag uw vragen.
De volgende informatiebijeenkomsten staan gepland:
- 24 september 2024, inloop 19.00 uur. Start bijeenkomst om 19.30 uur tot 21.00 uur.
- 26 november 2024, inloop 19.00 uur. Start bijeenkomst om 19.30 uur tot 21.00 uur.
Om u van de juiste informatie te voorzien, verzoeken wij u zich aan te melden voor één van bovenstaande bijeenkomsten bij het CliëntenServiceBureau via csb@hetparkhuis.nl.
Folders
Raadpleeg hieronder onze folders met betrekking tot verhuizen naar één van onze locaties.