Regionaal expertisecentrum dementie op jonge leeftijd

Het Parkhuis heeft jarenlange ervaring met de zorg en behandeling voor mensen die voor hun 65e de diagnose dementie krijgen.

In Nederland hebben naar schatting 15.000 mensen die jonger zijn dan 65 jaar dementie: de vraag naar gespecialiseerde passende zorg voor mensen met dementie op jonge leeftijd is groot.  Het Parkhuis zet zich al jarenlang in voor goede zorg en ondersteuning voor deze doelgroep. Dit doen we samen met partners in de regio, waarmee we onze kennis en ervaring delen. Ook is het Parkhuis lid van het Kenniscentrum dementie op jonge leeftijd.

Het Parkhuis neemt deel aan het traject voor landelijke erkenning als Regionaal Expertise Centrum (REC) voor mensen met dementie op jonge leeftijd.  Het REC is onderdeel van een landelijk netwerk van expertisecentra. Deze samenwenwerking biedt mogelijkheden om de zorg voor mensen met dementie op jonge leeftijd verder te ontwikkelen. Daarmee kunnen we samen met onze partners in de regio deze bijzondere doelgroep in de toekomst nog beter van dienst zijn.

Het belang van tijdige signalering

Dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen de 40 en 65 jaar. Bij het woord dementie denkt men het eerste aan problemen met het geheugen. Bij dementie op jonge leeftijd vallen juist veranderingen in het gedrag op. Er ontstaan problemen op het werk of in het huishouden. Misschien merken naasten veranderingen op, zoals in het gedrag of met de taal.  De diagnose dementie wordt hier vaak in eerste instantie niet mee in verband gebracht, er wordt bijvoorbeeld eerder gedacht aan een burn-out.

Het duurt gemiddeld bijna 5 jaar voordat de diagnose dementie afgegeven wordt. Een huisarts treft maar 1 tot 3 keer in zijn loopbaan een jongere patiënt met dementie. Met meer bewustzijn over de aandoening kan een arts het vaker signaleren.  Miranda Mol, manager Extramuraal: “Door tijdig te starten met de juiste begeleiding en ondersteuning kunnen mensen bijvoorbeeld nog enige tijd aangepast werken. Ook Advance care planning (ACP) kun je dan beter inzetten, want cliënten hebben daar dan vaak zelf nog een stem in. Ze zijn ook vaak opgelucht met de diagnose: “Het ligt niet aan mij, het is een ziekte.”

Het Parkhuis ondersteunt in het diagnosetraject

(Huis)artsen en ARBO-artsen worden in hun praktijk maar zelden geconfronteerd met cliënten met dementie op jonge leeftijd. Juist voor deze doelgroep is een vroege diagnose van groot belang. Wanneer u als arts of verwijzer ondersteuning wenst in het diagnosetraject dan kunt u een GZ-psycholoog of Specialist Ouderengeneeskunde van het Parkhuis consulteren. Zij kunnen samen met u kijken of er reden is om een cliënt te verwijzen naar een van de vier gespecialiseerde diagnosecentra voor mensen met dementie op jonge leeftijd.

Dagbehandeling voor mensen met dementie op jonge leeftijd

Sinds 2019 biedt het Parkhuis dagbehandeling voor mensen met dementie op jonge leeftijd. Het aanbod is anders dan bij dagbesteding voor oudere mensen met dementie. Het hoofd gaat bij jonge mensen wel achteruit, maar het lichaam niet. Daarom bieden we activiteiten aan als wandelen en een sportprogramma onder leiding van een beweegcoach en fysiotherapeut. Cliënten vinden het fijn dat ze zo toch nog ergens controle over hebben. Ze gaan lichamelijk vooruit en kunnen daardoor ook langer thuis blijven.

Wonen en zorg voor mensen met dementie op jonge leeftijd

Binnen het Parkhuis wonen mensen met dementie op jonge leeftijd op een aparte afdeling. Hier biedt het Parkhuis persoonsgerichte zorg en begeleiding, afgestemd op de behoefte van de individuele bewoners. Medewerkers hebben oog voor de behoeften van de nog relatief jonge mensen. Zorg, begeleiding en activititen worden hierop aangepast.

Onze locaties

Contact

Receptie 078 622 00 00
Cliëntenservicebureau 078 622 00 11
csb@hetparkhuis.nl

Onderdeel van: